Skolens kostpolitik

Med en kostpolitik bestræber vi os på, at kosten skal være en inspirationskilde til sunde kostvaner, som eleverne kan få glæde at, både under og efter opholdet på Vedersø Idrætsefterskole.Kosten er tilpasset målgruppen. Det vil sige unge mennesker i alderen 14 til 17 år med stor gymnastik- og idrætsaktivitet. Derfor er vores målsætning følgende:

1. Vi vil fremstille og servere velsmagende og sund mad.

  • Vi lever i dagligdagen op til de anbefalede kostråd.
  • Madplanerne laves af veluddannede medarbejdere i turnus. Der lægges vægt på en variation af gamle danske retter og inspiration fra hele verden.
  • Vi serverer 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider om dagen.
  • Der serveres hver dag et meget, efter årstiderne, varieret salatbar og madbrød til den varme mad.
  • Der er lagt stor vægt på, at kosten indeholder mange grøntsager, groft brød og frugt.
  • Vi bestræber os på at begrænse indtagelsen af sukker og sukkerholdige produkter.
  • Vi bruger minimal mængde af fedtstoffer og anvender de gode fedtstoffer som raps- og olivenolie.

 

2. Vi stiller krav til de råvarer, vi bruger, og det mad, vi fremstiller

  • Vi kontrollerer vores råvarer kritisk ved levering.
  • Vi køber kød af høj kvalitet og med lavt fedtindhold.
  • Vi køber overvejende friske frugter, bælgfrugter og grøntsager.
  • Vi bager alt brød selv og kun med grove melprodukter. Dog købes der indimellem brød til madpakker o. lign.
  • Vi serverer og anretter altid vores mad, så det er indbydende og lækker.
  • VI deltager i EU-skoleordningen for frugt, grønt og mælk, der er støttet med EU-midler

3. Vi vil bestræbe os på at få en god og lærende atmosfære omkring måltiderne

  • Vi tilbyder en velsmagende og sund mad, som både stimulerer syns-, lugte- og smagssanserne.
  • Eleverne hjælper med tilberedning og servering af maden.
  • Hver uge er der elever med i køkkenet. Her lærer de at hjælpe til med både madlavning og oprydning. Køkkenet sætter en ære i, at eleverne skal have noget læring og sjov ud af at være med i køkkenet. Derfor er skolen også med i et projekt, hvor der er fokus på netop dette. Det er blandt andet gennem tiltaget LUP, hvor der sættes fokus på en kunnen i køkkenet, hvor elever for eksempel lærer at lave sauce, mayo eller noget helt tredje.
  • De tre store måltider; morgenmad, frokost og aftensmad serveres fra ”tag-selv" buffetbord.
  • Eleverne i køkkenet præsenterer hver middag den varme ret.
  • Vi værdsætter meget højt, at alle skal føle sig velkommen i køkkenet.
  • Vi vægter højt, at der i spisesalen er en god atmosfære ved måltiderne, alle smager på maden, og man spiser op.

For at efterleve målsætningen, bliver der jævnligt gjort tiltag, for at synliggøre kostpolitikken for eleverne.

    

Køkkenet
Måske skulle du også læse